Czytelnia

Jacek Kłębowski

tel. 690 848 006
Umów się online

Preparaty hamujące łaknienie

Wiele osób, szczególnie mężczyzn wykazuje duże upodobanie do potraw wysokokalorycznych z dużą zawartością tłuszczu takich jak tłuste gatunki mięs, wędlin, podroby.

Produkty te zawierają duże ilości tzw. kwasów tłuszczowych nasyconych, które niezwykle efektywnie gromadzone się w tkance tłuszczowej. Ich nadmiar w pożywieniu wpływa nie tylko na wzrost masy ciała, ale także jest przyczyną wielu niebezpiecznych chorób takich jak: nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, cukrzyca, choroby wątroby, trzustki. Upodobanie do potraw z dużą zawartością tłuszczu bywa często tak silne, że próby ich eliminowania w diecie rzadko, kiedy przynoszą długoterminowe efekty. W takich przypadkach ważną rolę wspomagającą mogą odegrać preparaty błonnikowe, które posiadają silną zdolność wiązania nadmiaru tłuszczu z pożywienia i jego wydalania z przewodu pokarmowego, obniżając w ten sposób znacznie kaloryczność posiłku. Preparaty błonnikowe wykazują ponadto właściwości pęczniejące, dzięki czemu zmniejszają na drodze motorycznej proces łaknienia. W przypadku diet o dużej zawartości tłuszczu, należy także uwzględniać odpowiednią ilość antyutleniaczy zapobiegających niekorzystnych przemianom tłuszczów w krwiobiegu. Na szczególną uwagę zasługują: witamina E, C, wyciągi z zielonej herbaty, grejpfruta.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Problem niedożywienia

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Niskoenergetyczna dieta jest na ogół niedoborowa w wiele składników odżywczych, szczególnie witamin i minerałów. Pokrycie podstawowego zapotrzebowania pokarmowego jest praktycznie niemożliwe, kiedy podaż kalorii spada ...

czytaj więcej

Termogeniki

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Pod ogólnym pojęciem termogeników kryją się substancje chemiczne posiadające zdolność stymulowania procesu termogenezy, czyli wzmożonej produkcji ciepła przez organizm. Termogeniki silnie pobudzają pracę układu nerwowego, ...

czytaj więcej
POKAŻ