Służy do oceny stanu odżywienia, zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością.

Dokładniejszym, ale trudniejszym do zmierzenia bez specjalistycznej aparatury wskaźnikiem zagrożeń wynikających z nadmiaru tkanki tłuszczowej jest procentowa zawartość tłuszczu w organizmie.

MASA TŁUSZCZOWA – składają się na nią  tkanka tłuszczowa podskórna oraz tkanka tłuszczowa wisceralna gromadząca się w jamie brzusznej w okolicy  narządów wewnętrznych.

MASA BEZTŁUSZCZOWA – składają się na nią tkanka mięśniowa, narządy wewnętrzne oraz układ kostny. Podczas diet mających na celu  redukcję masy ciała utrzymanie masy mięśniowej lub wzrost jest niezwykle pożądany. Zapewnia podwyższoną przemianę materii oraz wpływa na poprawę jędrności sylwetki.

PODSTAWOWA PRZEMIANA MATERII ( PPM ) – ilość energii wyrażanej w kilokaloriach ( kcal ), niezbędna, aby zapewnić podstawowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, oddychanie, pracę serca, odbudowę i wzrost komórek.

PPM  samodzielnie możemy obliczyć ze  wzoru Harrisa i Benedicta  PPM (kcal) dla kobiet = 655,0955 + 9,5634 x waga (kg) + 1,8496 x wzrost (cm) – 4,6756 x wiek PPM (kcal) dla mężczyzn = 66,4730 + 13,7516 x waga (kg) + 5,033 x wzrost (cm) – 6,7550 x wiek

CAŁKOWITA PRZEMIANA MATERII ( CPM ) – dzienne zapotrzebowanie na  energie, obejmuje PPM ilość kalorii na trawienie i wchłanianie pokarmu oraz czynności dnia codziennego, dobową aktywność fizyczną.

Czynniki zwiększające PPM

dobry stan odżywienia-kofeina-zwiększona podaż białka w diecie

Czynniki zmniejszającej PPM

niedożywienie kaloryczne-niedoczynność tarczycy-leki stosowane w leczeniu nadciśnienia i chorobach serca