Składniki:

Bazylia świeża 10 liści (30 g)

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 

Czosnek 2 ząbki (8 g)  

Oliwki zielone marynowane 30 g (30 g)

Pesto zielone 3 łyżeczki (9 g)

Pomidory z puszki 250 g (250 g)

Ryż biały caranoli 100 g (100 g)

Tuńczyk w oleju 80 g (80 g)

Przepis:

Pomidory wrzucamy na patelnie wsypujemy ryż. Wyciskamy czosnek, dodajemy pesto oraz tuńczyka. Następnie dodajemy pozostałe składniki oliwki oraz cebulę posiekane w drobną kostkę. Gotujemy 20 minut dolewając odrobinę wody. Co kilka minut mieszamy.

Energia

662 kcal

Węglowodany

62%

108 g

Białko

21%

37 g

Tłuszcze

17%

13 g

Sód

1614 mg

Błonnik pokarmowy

13 g

Sacharoza

1 g

Woda

372 ml

Indeks glikemiczny

52.3

Ładunek glikemiczny

56.7