Jacek Kłębowski
Gabinet Premium

Czym są preparaty odżywcze?

Preparaty odżywcze to forma skoncentrowanego pożywienia, zawierającego w swoim składzie kompleks najważniejszych składników pokarmowych, takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały.

Zawarte w odżywkach składniki mogą występować w proporcjach zbliżonych do składu naturalnego pożywienia, lub stanowić kompozycję z przewagą konkretnej grupy składników – np. białek lub węglowodanów. Suplementy odżywcze mogą spełniać następującą rolę:

  • być uzupełnieniem posiłków – kiedy posiłki spożywane w ciągu dnia cechują się niską wartością odżywczą
  • być zamiennikiem wybranych posiłków – kiedy nie ma możliwości spożycia min. 3-4 pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia
  • stanowić formę dodatkowego posiłku – kiedy pokrycie potrzeb energetyczno-odżywczych jest utrudnione przy pomocy tradycyjnej diety (np. u intensywnie trenujących sportowców, lub osób ciężko pracujących fizycznie )
  • przyspieszać proces odnowy powysiłkowej – suplementy odżywcze w przeciwieństwie do tradycyjnych posiłków, szybciej i skuteczniej regenerują organizm po wysiłku fizycznym.

W zależności od przeznaczenia, suplementy odżywcze mogą różnić się zawartością poszczególnych składników pokarmowych. Najczęściej różnice dotyczą zawartości białek i węglowodanów. W zależności od koncentracji w/w składników pokarmowych rozróżnia się:

  • odżywki białkowe – powyżej 80% białka
  • odżywki węglowodanowo - białkowe typu GAINER – z wysoką zawartością węglowodanów (60-70%)
  • odżywki węglowodanowo - białkowe typu BULK – o równej zawartości białek i węglowodanów.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Czym są preparaty odżywcze?

Preparaty odżywcze to forma skoncentrowanego pożywienia, zawierającego w swoim składzie kompleks najważniejszych składników pokarmowych, takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały.

czytaj więcej

Rodzaje odżywek białkowych

Powszechnie stosowane we wspomaganiu diety odżywki białkowe mogą różnić się nie tylko koncentracją składnika, ale również rodzajem zastosowanego białka.

czytaj więcej
POKAŻ
Patryk Lipowski - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ