Jacek Kłębowski
Gabinet Premium

Genisteina

To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt mg tej substancji na dobę, tymczasem jej spożycie w krajach europejskich waha się na poziomie 1-3mg. Mając na uwadze cenne właściwości antyoksydacyjne flawonoidów sojowych, sportowcom w procesie wspomagania żywieniowego zaleca się m.in. stosowanie odżywek opartych o białko sojowe.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Kwas alfa-liponowy

Jest związkiem naturalnie występującym w organizmie roślin, zwierząt i ludzi. Wraz z witaminą C i E, odgrywa ważną rolę w procesie neutralizacji wolnych rodników.

czytaj więcej

Koenzym Q10

Zaliczany jest do substancji fizjologicznie aktywnych określanych mianem czynników witaminopodobnych.

czytaj więcej
POKAŻ
Patryk Lipowski - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ