Dahl z czarną soczewicą i batatem

250g batata 

2 ząbki czosnku

1,5 cm korzenia imbiru 

100g soczewicy czarnej lub czerwonej 

400g passaty pomidorowej 

100g wody 

10g oleju rzepakowego 

5g łyżeczka erytrolu

Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra 

30g mleka kokosowego
 

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.