Nadmierne spożycie soli
Nadciśnienie tętnicze, udary mózgu zawały serca, rak żołądka to tylko kilka groźnych powikłań zdrowotnych będących konsekwencją nadmiernego spożycia soli.
Nadmierne spożycie soli
Nadciśnienie tętnicze, udary mózgu zawały serca, rak żołądka to tylko kilka groźnych powikłań zdrowotnych będących konsekwencją nadmiernego spożycia soli.
Tymczasem z badań (WHO) wynika iż Polacy spożywają jej 2 x więcej niż dzienne zalecenie.
Dzienna zalecana dawka NaCl czyli soli kuchennej to 5 g (2000 mg sodu), co jest odpowiednikiem 1 płaskiej łyżeczki do herbaty.
Z badań wynika że statystyczny Polak spożywa jej ok 11g, a więc dwukrotnie więcej niż zakładają zalecenia WHO.
W diecie Polaków istotnym elementem są przyzwyczajenia kulinarne, stąd też znaczącym źródłem jest solenie potraw podczas ich przyrządzania.
Warto wiedzieć że sól występuje również w codziennych produktach spożywczych:
Ilość soli na 100g produktu
Ser feta 2,75 g
Śledź marynowany 2,73 g
Szynka wiejska 2,57
Keczup 2,4
Pieczywo 1 g
Uwaga obecnie producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu, czasami zamiast tego podana jest zawartość sodu (Na) gdzie 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli (NaCl)
Więcej informacji na: www.izz.waw.pl
Dodaj swój komentarz