Nadmierne spożycie soli

Nadciśnienie tętnicze, udary mózgu zawały serca, rak żołądka to tylko kilka groźnych powikłań zdrowotnych będących konsekwencją nadmiernego spożycia soli.

Tymczasem z badań (WHO) wynika iż Polacy spożywają jej 2 x więcej niż dzienne zalecenie.

Dzienna zalecana dawka NaCl czyli soli kuchennej to 5 g (2000 mg sodu), co jest odpowiednikiem 1 płaskiej łyżeczki do herbaty.

Z badań wynika że statystyczny Polak spożywa jej ok 11g,   a więc dwukrotnie  więcej niż zakładają zalecenia WHO.

W diecie Polaków istotnym elementem są przyzwyczajenia kulinarne, stąd też znaczącym źródłem jest solenie potraw podczas ich przyrządzania.

Warto wiedzieć że sól występuje również w codziennych produktach spożywczych:

Ilość soli na 100g produktu

Ser feta 2,75 g

Śledź marynowany  2,73 g

Szynka wiejska 2,57

Keczup 2,4

Pieczywo 1 g

 

Uwaga obecnie producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu, czasami zamiast tego podana jest zawartość sodu (Na)         gdzie 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli (NaCl)

Więcej informacji na: www.izz.waw.pl