Podstawy które musisz znać
BMI ( Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała uzyskiwany poprzez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez wzrost podany w metrach podniesiony do kwadratu.
Służy do oceny stanu odżywienia, zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością.
Dokładniejszym, ale trudniejszym do zmierzenia bez specjalistycznej aparatury wskaźnikiem zagrożeń wynikających z nadmiaru tkanki tłuszczowej jest procentowa zawartość tłuszczu w organizmie.
MASA TŁUSZCZOWA – składają się na nią tkanka tłuszczowa podskórna oraz tkanka tłuszczowa wisceralna gromadząca się w jamie brzusznej w okolicy narządów wewnętrznych.
MASA BEZTŁUSZCZOWA – składają się na nią tkanka mięśniowa, narządy wewnętrzne oraz układ kostny. Podczas diet mających na celu redukcję masy ciała utrzymanie masy mięśniowej lub wzrost jest niezwykle pożądany. Zapewnia podwyższoną przemianę materii oraz wpływa na poprawę jędrności sylwetki.
PODSTAWOWA PRZEMIANA MATERII ( PPM ) – ilość energii wyrażanej w kilokaloriach ( kcal ), niezbędna, aby zapewnić podstawowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, oddychanie, pracę serca, odbudowę i wzrost komórek.
PPM samodzielnie możemy obliczyć ze wzoru Harrisa i Benedicta PPM (kcal) dla kobiet = 655,0955 + 9,5634 x waga (kg) + 1,8496 x wzrost (cm) – 4,6756 x wiek PPM (kcal) dla mężczyzn = 66,4730 + 13,7516 x waga (kg) + 5,033 x wzrost (cm) – 6,7550 x wiek
CAŁKOWITA PRZEMIANA MATERII ( CPM ) – dzienne zapotrzebowanie na energie, obejmuje PPM ilość kalorii na trawienie i wchłanianie pokarmu oraz czynności dnia codziennego, dobową aktywność fizyczną.
Czynniki zwiększające PPM
dobry stan odżywienia-kofeina-zwiększona podaż białka w diecie
Czynniki zmniejszającej PPM
niedożywienie kaloryczne-niedoczynność tarczycy-leki stosowane w leczeniu nadciśnienia i chorobach serca
Dodaj swój komentarz