13 gru 2019
Risotto z tuńczykiem
Pyszne risotto z tuńczykiem, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Potrawa jednogarnkowa. Porcja dla dwojga.
Składniki:
Bazylia świeża 10 liści (30 g)
Cebula 1 mała sztuka (50 g)
Czosnek 2 ząbki (8 g)
Oliwki zielone marynowane 30 g (30 g)
Pesto zielone 3 łyżeczki (9 g)
Pomidory z puszki 250 g (250 g)
Ryż biały caranoli 100 g (100 g)
Tuńczyk w oleju 80 g (80 g)
Przepis:
Pomidory wrzucamy na patelnie wsypujemy ryż. Wyciskamy czosnek, dodajemy pesto oraz tuńczyka. Następnie dodajemy pozostałe składniki oliwki oraz cebulę posiekane w drobną kostkę. Gotujemy 20 minut dolewając odrobinę wody. Co kilka minut mieszamy.
Energia
662 kcal
Węglowodany
62%
108 g
Białko
21%
37 g
Tłuszcze
17%
13 g
Sód
1614 mg
Błonnik pokarmowy
13 g
Sacharoza
1 g
Woda
372 ml
Indeks glikemiczny
52.3
Ładunek glikemiczny
56.7
Dodaj swój komentarz