Gastrektomia - jaką dietę zastosować ?
Resekcja żołądka (gastrektomia) - całkowitą lub częściową resekcję żołądka wykonuje się w wyniku pewnych chorób lub bardzo dużej otyłości. Bez części żołądka da się żyć jednak wymaga to wdrożenia specjalnej diety zapewniającej szybki powrót do zdrowia.
Dieta po resekcji żołądka
POWINNA SKŁADAĆ SIĘ Z :
- małych porcji 100-200g
- posiłków jedzonych bardzo regularnie
- pamietaj, aby dieta była bogata w białko: chude mięso, ryby, jajka, produkty mleczne
- owoce i warzywa jak najbardziej są potrzebne jednak ze wzgledu na zawartość błonnika zalecana jest ostrożnośc w ich spożywaniu oraz obserwacja samopoczucia
POWINNA CAŁKOWICIE ELIMINOWAĆ :
- rośliny strączkowe
- ostre przyprawy
- kapuste
- alkohol
- kawa, czarna herbata
Przed zastosowaniem diety zastosuj wszystkie zalecenia przepisane przez lekarza, następnie skontaktuj się z dietetykiem, który pomoże Ci w przygotowaniu jadłospisu wedle zaleceń.
Dodaj swój komentarz