19 paź 2020
Witamina C
Witamina C odgrywa istontą role w organiźmie człowieka, wzmacnia odporność organizmu, wymiata wolne rodniki, uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u osób: prowadzących niezdrowy styl życia, palących papierosy, zestresowanych, alkoholików, cukrzyków, u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Witamina C
Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
- niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
- objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
- możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
- profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:
- acerola
- owoce dzikiej róży
- kiwi
- cytrusy
- owoce jagodowe
- papaja
- ananas
- brokuły
- papryka
- szpinak
- dynia
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Dodaj swój komentarz