Witamina C

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:

  • niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
  • występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
  • objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
  • możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
  • profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.


Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:

  • acerola
  • owoce dzikiej róży
  • kiwi
  • cytrusy
  • owoce jagodowe
  • papaja
  • ananas
  • brokuły
  • papryka
  • szpinak
  • dynia


Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211