Zupa krem z dyni
Zupa z dyni i ziemniaków
Warto takie danie włączyć do naszego jadłospisu szczególnie w sezonie korzystając z jej pozytywnych właściwości zdrowotnych, działa przeciwnowotworowo, poprawia wzrok, pozytywnie wpływa na cere oraz wzmacnia odporność.

0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
 250 g ziemniaków
 20 g masła
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka kurkumy w proszku
 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
 1/2 puszki krojonych pomidorów
 1 i 1/2 szklanki bulionu
 50 gram mleka kokosowego z puszki
 
 Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
 
 W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
 
 Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
 
 Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
 
 Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili







Dodaj swój komentarz