Ciasto marchewkowe
Marchewka to popularne warzywo występujące w wielu daniach. A co powiecie na użycie marchewki do przygotowania ciasta?
Pamiętajcie że marchewka to doskonałe źródło witaminy B1, B2, B6, C, E, K, PP, znajdziemy w niej również mikroelementy takie jak wapń,magnez oraz potas.
Ciasto marchewkowe (przepis na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal)
500 g marchewki,
100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
5 jaj,
20 g miodu,
50 g orzechów,
30 g rodzynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli, sok z cytryny
Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.
Dodaj swój komentarz