Witamina A

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:

  • bierze udział w rozwoju układu odpornościowego,
  • odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej,
  • odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych,
  • wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych,
  • jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonymi przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci,
  • występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin A,
  • może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci,
  • może wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapewnić lepszą obronę przed wieloma chorobami zakaźnymi.


Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy A:

  • wątróbka wołowa,
  • bataty,
  • szpinak,
  • dynia,
  • marchew,
  • śledź,
  • papryka,
  • mango.


Bibliografia:
Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018