Witamina A nazywana jest również retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A.
Witamina A chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, działa przeciwnowotworowo, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej oraz innych komórek organizmu.
Jednak ostrożnie z dostarczaniem jej w postaci suplementów u kobiet w ciąży. Przedawkowanie retinolu przez kobietę spodziewającą się dziecka może spowodować powstanie wad wrodzonych.
Wolno natomiast kobietom w ciąży spożywać owoce i warzywa zawierające beta-karoten ponieważ ich spożywanie nie grozi przedawkowaniem tej witaminy.
Witamina A
Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
- bierze udział w rozwoju układu odpornościowego,
- odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej,
- odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych,
- wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych,
- jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonymi przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci,
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin A,
- może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci,
- może wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapewnić lepszą obronę przed wieloma chorobami zakaźnymi.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy A:
- wątróbka wołowa,
- bataty,
- szpinak,
- dynia,
- marchew,
- śledź,
- papryka,
- mango.
Bibliografia:
Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018
Dodaj swój komentarz