SKŁADNIKI

CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
250 g gęstej i kwaśnej śmietany
olej do smażenia lub smalec
cukier puder do obsypania chruścików


PRZYGOTOWANIE:

Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Dekorujemy pikiem.