Pieczone jabłka
Goździki to pachnące wyschnięte pączki kwiatów pochodzące z drzew goździkowych. Zawierają eugenol o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Wspomagają prace wątroby, niwelują nieświeży oddech, korzystnie wpływają na regulacje poziomu cukru we krwi. Napary z goździków pomagają spowolnić procesy starzenia się organizmu, działają przeciwnowotworowo.
Składniki:
Jabłko 300 g (1 duża sztuka)
Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
Imbir tarty 1 g (szczypta)
Goździki 3 g (1 łyżeczka)
Miód 12 g (1 łyżeczka)
Orzechy włoskie 30 g (1 garść)
Jogurt naturalny 150 g (kubek)
Sposób przygotowania:
Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki
sposób by mogła spełnić rolę daszka. Środek jabłka
wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.
W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy.
Składniki wymieszać, nadziać jabłko. Wierzch przykryć
daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze
180 stopni około 30 minut. Udekorować jabłko
jogurtem.
Dodaj swój komentarz