Pieczone jabłka
Goździki to pachnące wyschnięte pączki kwiatów pochodzące z drzew goździkowych. Zawierają eugenol o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Wspomagają prace wątroby, niwelują nieświeży oddech, korzystnie wpływają na regulacje poziomu cukru we krwi. Napary z goździków pomagają spowolnić procesy starzenia się organizmu, działają przeciwnowotworowo.

Składniki:
 Jabłko 300 g (1 duża sztuka)
 Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
 Imbir tarty 1 g (szczypta)
 Goździki 3 g (1 łyżeczka)
 Miód 12 g (1 łyżeczka)
 Orzechy włoskie 30 g (1 garść)
 Jogurt naturalny 150 g (kubek)
 
 Sposób przygotowania:
 Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki
 sposób by mogła spełnić rolę daszka. Środek jabłka
 wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.
 W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy.
 Składniki wymieszać, nadziać jabłko. Wierzch przykryć
 daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze
 180 stopni około 30 minut. Udekorować jabłko
 jogurtem.






Dodaj swój komentarz