Ryba po grecku
Prosty i sprawdzony przepis na Wigilię.

Składniki:
 Filet z dorsza 120 g (sztuka)
 Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
 Marchew 50 g (1 sztuka)
 Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
 Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
 Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
 Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
 Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
 Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
 
 Sposób przygotowania:
 Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić
 odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć
 do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
 Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych
 oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa
 i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać
 liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
 Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy,
 sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić
 do ostygnięcia.






Dodaj swój komentarz