Pasta z dyni hokkaido z suszonymi pomidorami
Dynia hokkaido zawiera sporo betakarotenu, czyli prowitaminy A, zawiera również spore ilości witamin z grupy B, witaminy C, PP oraz E. Znajdują się w niej także Potas, Fosfor oraz żelazo.
Warto takie danie włączyć do naszego jadłospisu szczególnie w sezonie korzystając z jej pozytywnych właściwości zdrowotnych, działa przeciwnowotworowo, poprawia wzrok, pozytywnie wpływa na cere oraz wzmacnia odporność.

Sposób przygotowania:
1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
 1 mała czerwona cebula
 1 ząbek czosnku
 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
 2 – 3 łyżki oliwy
 1/2 łyżki octu balsamicznego
 5 suszonych pomidorów
 sól i czarny pieprz
 
 wykonanie:
 
 Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
 
 Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.
 
 Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
 
 Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,
 
 najlepiej smakuje następnego dnia na chlebie :)







Dodaj swój komentarz