Rogaliki z nadzieniem serowym
30.01 - dzień rogalika, spróbuj zrobić go sam !
Rogaliki z nadzieniem serowym
Składniki - ok 50 sztuk rogalików
10 g drożdży suchych
560 g mąki pszennej tortowej
300 ml mleka
2 jajka
80 g masła, roztopionego
100 g ksylitolu
pół łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
Składniki na nadzienie
400 g twarogu półtłustego
2 żółtka
4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. 3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.
Dodaj swój komentarz