Mazurek
Delikatny i kruchy - szybki w przygotowaniu.
Składniki:
Płatki owsiane 250g 1/2 paczki
Cukier brzozowy 50g 5 łyżek
Jajo 200g 4 sztuki
Mąka pełnoziarnista typ 2000 50g 5 łyżeczek
Proszek do pieczenia 3g 1 płaska łyżeczka
Mleko 1,5% tłuszczu 50g 5 łyżek
Słonecznik, nasiona 30g 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. W misce połączyć mąkę z proszkiem do
pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik. Następnie wymieszać. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i wlać do
miski z płatkami, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać
masę owsianą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dobrze wystudź. Udekorować w dowolny sposób.
Dodaj swój komentarz