Mleko roślinne
Mleko to ekstrakt różnych roślin rozcieńczonych w wodzie. Zazwyczaj są to orzechy, strączki, soja czy nasiona i zboża. Różnią się nie tylko smakiem od tradycyjnych mlek ale również brakiem laktozy czy cholesterolu.
Mleko, a właściwe napój rośliny zdobywa coraz większą popularność.
Najczęściej sięgamy po napój sojowy, który jest praktycznie idealnym zamiennikiem mleka krowiego. Dzieje się to za sprawą fortyfikacji, czyli wzbogacenia produktu w składniki odżywcze, co pozwala zbliżyć jego wartości odżywcze do wartości mleka krowiego. Napój sojowy jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych (wapnia, fosforu, magnezu czy potasu). Wykazano, że spożycie napoju sojowego w diecie może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca! Dzięki dużej zawartości fitoestrogenów może także łagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Osoby na dietach wege mogą wykorzystać napój sojowy w celu uzupełnienia białka. W 100ml Napoju sojowego znajdziemy około 46 kcal, 3g białka, 2g tłuszczu oraz 4 g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).
Kolejny, napój migdałowy, może być doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu i wapnia. Dzięki bogatej gamie składników mineralnych i witamin przy niskiej kaloryczności napój migdałowy może wspomóc nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, a to za sprawą witaminy E. Napój migdałowy może znaleźć zastosowanie u osób z chorobami układu krążenia oraz u osób ze stanem przedcukrzycowym. Badania pokazały, że stosowanie napoju może obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi. W 100ml znajduje się około 20 kcal, 0,3g białka, 1,1g tłuszczu, 3g węglowodanów ( wartości te mogą różnić się w zależności od producenta ).
Napój ryżowy to dobre źródło witamin z grupy B, ale również włókna pokarmowego - błonnika. Osoby cierpiące na problemy z układem pokarmowym znajdą w napoju ryżowym sprzymierzeńca, gdyż może pozytywnie wpłynąć na pracę żołądka oraz jelit oraz pomóc w eliminacji zgagi. Napój ryżowy doskonale sprawdza się przy biegunkach, a to dlatego, że zawiera małe ilości błonnika i łagodzi tym samy dolegliwość zmniejszając częstość wypróżnień.
Napój ryżowy ma właściwości hipoalergiczne a dzięki temu może być stosowane przez alergików i osoby z zapaleniem błony śluzowej, ponadto nie zawiera kazeiny i laktozy. W 100ml napoju ryżowego znajduje się średnio 54 kcal, 0,2g białka, 1g tłuszczu, oraz 11g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).
Mleko kokosowe występować może w dwóch postaciach, jako tłuste mleczko kokosowe oraz napój kokosowy. Dzięki obecności kwasu kaprynowego napoje z kokosa skutecznie zmniejszać mogą napięcie naczyń krwionośnych i znacząco poprawia ich elastyczność a dzięki temu zmniejsza szansę na wystąpienie nadciśnienie tętniczego. Należy jednak pamiętać, że mleko kokosowe, szczególnie w postaci tłustego mleczka zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co nie jest polecane dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. Właściwości antykancerogenne to koleiny ważny punkt na liście korzyści tego mleka. Dzięki tej właściwości istnieje szansa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Kokos również korzystnie wpłynie na jakość naszej skóry, a to za sprawą właściwości antyoksydacyjnym.
Mleko kokosowe jest bezpiecznie dla osób z nietolerancją laktozy i jest alternatywą dla mleka krowiego w dietach wege. Mleczko kokosowe sprawdzi się u sportowców jako uzupełnienie dużej ilości kalorii w małej objętości.
W 100ml napoju kokosowego znajduje się 19 kcal, 0,10g białka, 0,90g tłuszczu oraz 2,60g węglowodanów natomiast w 100g mleczka znajduje się około 190 kcal, 1,10g białka, 18,80g tłuszczu oraz 2,20g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).
Napój z konopi posiada umiarkowaną ilość witamin, a są to głównie witaminy z grupy B, A i E. Dodatkowo jest źródłem cynku, magnezu i potasu. Podobnie jak inne napoje, napój konopny najczęściej jest podawany jest fortyfikacji, przez co wzbogacony zostaje w wapń, żelazo oraz witaminę D. Mleko konopne może pomóc wspomagać organizm w walce z chorobami serca. Wykazano też, że napój kopny może poprawiać pamięć i koncentracje. W produkcie znajdziemy również argininę, która jest wykorzystywana do produkcji kwasu azotowego, który wspiera i utrzymuje naczynia krwionośne w dobrej kondycji. W 100ml znajduje się około 40 kcal, 0g białka, 2,9g tłuszczu, oraz 2,2g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).
Napój owsiany to niskobiałkowy oraz niskotłuszczowy, ale wysoko węglowodanowym produkt o dużej zawartości fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy D.
Może być pomocny w zapobiegniu wystąpienia osteoporozy, oraz wpierać układ nerwowy i metabolizm organizmu. Może z powodzeniem zastąpić w razie potrzeby mleko np. w dietach dzieci czy osób z problemami przewodu pokarmowego. Napój owsiany nie powinien być jednak spożywany w większej ilości przez osoby z cukrzycą bądź problemami z gospodarką węglowodanową, gdyż jest bogaty w węglowodany, szczególnie, gdy jest dodatkowo słodzony. W 100 ml znajduje się średnio 46 kcal, 1,6g białka, 0,8g tłuszczu, oraz 8,1g węglowodanów (wartości te mogą różnić się w zależności od producenta).
JAK WYBRAĆ MLEKO ROŚLINNE?
Podobnie jak w przypadku innych produktów, im krótszy skład, tym lepiej. Im mniej cukru, polepszaczy i regulatorów tym lepiej. Fosforan potasu występujący często w ich składzie w celu regulacji kwasowości, w nadmiernej ilości może ograniczyć wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu. W niektórych produktach możemy znaleźć także karagen, substancję, która może u niektórych powodować wzdęcia.
Dodatkowo warto zwracać uwagę na zawartość cukru w produkcie. Jeżeli na opakowaniu widnieje informacja, że zawiera tylko naturalnie występujące cukry, najpewniej jest to dobry produkt. Jeżeli natomiast składzie znajdziemy cukier dodany w czasie produkcji w postaci cukru lub syropów, nie będzie to najlepszy wybór.
Należy zwracać uwagę na to, czy produkt jest fortyfikowany, to znaczy wzbogacony o składniki takie jak: wapń, witaminę D, Witaminy B2 i B12 czy inne składniki mineralne. Fortyfikacja ma za zadanie upodobnić produkt pod kątem wartości odżywczych do mleka krowiego.
Dodaj swój komentarz