28 wrze 2021
Z okazji Światowego dnia jabłka przygotowaliśmy dla Państwa przepis na Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem. Lubicie pieczone Jabłka?
Piękna złota jesień powoli nas wita dlatego też zmieniamy nasze propozycje na bardziej jesienne w przepieknej szacie graficznej.
Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem
- 500g (2 duże) jabłka
- 100g (1/2 kostki) twarogu
- 25g (1 łyżka) miodu
- 20g (5 sztuk) orzechów włoskich
- opcjonalnie cynamon do smaku
Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm. Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne jednak nie przebić jabłek na wylot. Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami. Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie posypać cynamonem.
Dodaj swój komentarz