TVN. Na jakim talerzu deser wygląda na najbardziej świeży? Odpowiedź da nam gastrofizyka
Czy wygląd jedzenia ma znaczenie?
- Jedzenie atrakcyjne dla oka lepiej się trawi. Warto więc używać różnych doznań organoleptycznych. Możemy mieszać smaki - powiedział dietetyk Jacek Kłębowski. Na tym jednak nie koniec. Dzięki chrupiącym dodatkom - grzankom czy pestkom - dana potrawa wyda nam się jeszcze bardziej atrakcyjna.
Na jakim talerzu deser wygląda na najbardziej świeży? Odpowiedź da nam gastrofizyka
>>> Link do materiału <<<
Dzień Dobry TVN
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Przez ostanie kilkadziesiąt lat bardzo zmieniło się nasze podejście do jedzenia oraz sposób, w jaki je podajemy. Co ciekawe, jest dziedzina nauki, która to bada. Czym dokładnie zajmuje się gastrofizyka i jak wpływa na nasze codzienne wybory żywieniowe?
Co to jest gastrofizyka?
Gastrofizyka to psychologiczne podejście do sztuki jedzenia i sztuki jego tworzenia. - Pojęcie gastrofizyki w kulinariach jest czymś na porządku dziennym - powiedział kucharz Grzegorz Zawierucha. Warto dodać, że ta dziedzina nauki bada także to, jak sposób podania posiłku wpływa na jego sytość. - Jednym z elementów, który sprawi, że będziemy bardziej nasyceni, jest wybór wielkości talerza. Dokładanie taka ilość buraczków, kaszy i mięsa położona na mniejszym talerzu będzie nam się wydawała większa, a jednocześnie bardziej sycąca niż jeżeli położymy ją na większym talerzu, na którym widać, że brakuje nam jakiegoś dodatku - wyjaśniła dietetyczk, Wanda Baltaza. Dlatego, jeśli chcemy jeść lepiej, powinniśmy serwować posiłki na mniejszych talerzach.
Warto także dodać, że sposób podania posiłku może sprawić, że wyda nam się on jeszcze smaczniejszy. - Jednym z takich trików (...) mówimy tutaj o deserze, jest polanie go w ostatniej chwili płynną polewą. Dzięki czemu mózg zinterpretuje to, jako coś wyjątkowo słodkiego, a takie przecież są desery - dodał Grzegorz Zawierucha.
Czy wygląd jedzenia ma znaczenie?
- Jedzenie atrakcyjne dla oka lepiej się trawi. Warto więc używać różnych doznań organoleptycznych. Możemy mieszać smaki - powiedział dietetyk Jacek Kłębowski. Na tym jednak nie koniec. Dzięki chrupiącym dodatkom - grzankom czy pestkom - dana potrawa wyda nam się jeszcze bardziej atrakcyjna.
Co ciekawe, na to, jak odbierzemy daną potrawę, wpływa kolor talerza, na którym została ona podana. - Układając deser na białym talerzu, nasz mózg interpretuje go, jako wyjątkowo świeży, wyjątkowo słodki. Jeśli dokładnie ten sam deser (...) ułożymy na czarnym talerzu, niestety nasz mózg odbiera go troszeczkę inaczej przez co nie jest aż tak atrakcyjny - dodał Grzegorz Zawierucha.
Co jeszcze wpływa na to, jak odbieramy jedzenie? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Autor:Katarzyna Oleksik
Reporter: Bartek Dajnowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Dodaj swój komentarz