Zupa krem z batatów i jabłka z dodatkiem imbiru

 

Składniki:

➡️ 600g (1 duży) batat
➡️ 200g (1 średnie) kwaśne jabłko
➡️ 4g (2 ząbki) czosnku
➡️ 3g (1 cm) korzenia imbiru
➡️ 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
➡️ 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
➡️ opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
➡️ opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry

 

Przygotowanie:

Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do thermomixa i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką. 😊😋